Ett garage är ett rum där dina drömmar kan få liv

Hur du bäst använder garaget för förvaring


Förvaringsutrymmet är aldrig gränslöst – inte ens i det största hus. Förr eller senare blir helt enkelt källaren eller vinden full. När detta inträffar är garaget det sista kvarvarande utrymmet som kan användas för förvaring. Först kanske det bara handlar om däck och fälgar till bilen, trädgårdsredskap eller sportutrustning. Men ofta blir ett garage en plats där du förvarar viner, mat och gamla minnessaker. Så tänk på hur du vill utnyttja ditt garage, ofta får du mest ut av utrymmet genom att kombinera det med rätt garageport – och inte ens ett garage har ändlöst utrymme.

Akta dig för vädret


Ytterligare ett gott råd: Om du ska förvara växter i garaget, se till att det är tillräckligt väl isolerat. Det är inte bara via porten som kylan kan tränga in. Utan ett välisolerat garage överlever inte dina växter vintern eftersom temperaturen kan sjunka långt under noll även med den bästa portisolering. Så var noga med att inte förvara frostkänsligt material i garaget.


Inte ens ett välbyggt garage garanterar ett säkert klimat för växter eller temperaturkänsliga livsmedel som vin, potatis eller frukt. Men i kombination med en välisolerad garageport kan ett välbyggt garage ge dig möjlighet att utnyttja garaget som ett fullvärdigt förvaringsutrymme för mycket som är viktigt för dig.

Crawford

Hyllor

Hyllor skapar ordning i hushållet

Det bästa sättet att hålla ordning i garaget när du förvarar många olika saker är ett välplacerat hyllsystem. Tänk på vilket material du väljer för hyllorna. Garageporten öppnas regelbundet även i dåligt väder, så hyllorna ska kunna klara även tuffa väderförhållanden. System av metall är särskilt stabila, väderbeständiga och praktiskt taget underhållsfria. Se bara till att förankra hyllorna i väggarna så att de inte tippar när de är tungt lastade.

Ikon med hylla

Var sak på rätt plats


För vissa användningsområden – som en arbetsbänk – behöver du ha ett mer anpassat hyllsystem. Speciella väggmonteringsanordningar för garage gör att du kan lagra dina saker på bästa möjliga sätt på den plats du bestämmer. Det finns flera olika krokar som gör att du kan hänga upp cyklar och däck på väggen för att spara så mycket golvutrymme som möjligt. Det är bäst att fästa sådana system på sidoväggarna, men se till att du ändå bekvämt kan öppna bildörrarna på båda sidor. Det är viktigt att det finns tillräckligt avstånd till bilen för att undvika fara för bilen och passagerarna.

Ikon med brytskiva

En smart idé:

Om ditt garage har solida väggar kan du även montera höj- och sänkbara upphängningsanordningar i taket. Sådana anordningar är mycket praktiska eftersom du kan bara behöver sänka ner dem för att komma åt utrustningen.

Kontrollera dock först att ditt garage är tillräckligt högt för ett sådant system. Förutom bilen ska även långa personer kunna röra sig i garaget utan göra sig illa. Nederkanten på ett sådant upphängningssystem bör därför hänga minst två meter över golvet. Dessutom behöver du vara uppmärksam på den maximala lastkapaciteten. Den kan vara beroende av upphängningsanordningen och takkonstruktionen.

Det finns några saker som inte hör hemma i ditt garage

Visserligen är det inte är förbjudet, men vi varnar dig för att förvara brandfarliga ämnen som bensin och andra farliga ämnen som färger och bekämpningsmedel i garaget. Sådant ska inte förvaras i hemmet så att du inte riskerar att andas in giftiga ångor eller drabbas av eldsvåda (t.ex. genom antändning av gnistor). Ett lämpligt alternativ kan vara ett låsbart trädgårdsskjul eller ett separat förråd. Detta är särskilt viktigt om det finns barn i huset. När allt kommer omkring familjens välmående mest.

”Glöm inte att ta ut soporna!”

Kanske inte lika viktigt , men sopor hör inte hemma i garaget. Bortsett från lukten drar den till sig bakterier och insekter som sedan tar sig in i huset. Soptunnorna ska stå utomhus, helst under lock.

Crawford Garageporte
Box 160,
423 21 Torslanda
Besöksadress: Hangarvägen 1

© ASSA ABLOY