Elbil

Laddning av elbil i garaget: Ditt garage som laddstation

Trä istället för plast. Reparera istället för att köpa nytt. Ät lokala livsmedel i stället för mat som måste skickas runt jorden. Hållbarhet är trendigt, det är faktiskt dagens ordning. Det är en viktig anledning till att verkstäder blir allt mer moderna, smarta och miljövänliga. Det börjar med noggrann planering för att säkerställa att garaget placeras optimalt på tomten och kulminerar i en modern implementering. Med hållbara material, energibesparande operatörs-/motorsystem och hållbara garageportar som kräver lite underhåll. Dessutom används allt oftare garage för att inhysa elbilar. Men: De behöver ström och därför installerar många en laddstation hemma för att kunna ladda sin elbil i garaget. I blogginlägget får du en kort sammanfattning av de punkter du bör tänka på.

Klargör de rättsliga kraven

Om du bestämmer dig för att installera en hemmaladdningsstation för din elbil bör du först klargöra den juridiska situationen. Villaägare med eget garage kan sätta upp ett system som passar deras behov. Beroende på land, område och gällande lagar har hyresgäster och lägenhetsägare ibland också rätt till en laddstation om de hyrt en parkeringsplats i ett underjordiskt garage eller ett särskilt garage. Det första du ska göra är att kontrollera ditt hyresavtal, prata med ditt bostadsrättskooperativ eller kontakta kommunen.

Planera en laddningsstation i ditt garage

Nästa steg är att klargöra allt som behöver modifieras eller förberedas i garaget för att förverkliga drömmen om en laddbox hemma. Behöver du lägga om kablar eller till och med bryta igenom väggar? Är din bils parkeringsplats tillräckligt nära laddaren? Finns det tillräckligt med utrymme för laddaren på väggen? Tänk också på att: En elbil och en laddstation är värdefulla tillgångar som skapar mervärde i ditt hem. Men de är också eftertraktade mål för tjuvar. Se därför över säkerheten i din verkstad och uppgradera den vid behov för att hålla tjuvar borta. En säker och modern garageport och ett larmsystem är avgörande. Du bör sedan låta en fackman montera själva väggboxen. Det finns ju inget mer irriterande än att behöva ta bort systemet helt igen, konfronteras med en överhettad enhet eller ha misslyckats med att kontrollera nätaggregatet. För du måste vara medveten om: En väggbox har ingen direkt nätanslutning, vilket innebär att den måste anslutas till en egen krets. Och du måste meddela ditt elbolag om det. Du kan också ansluta din elbilsladdningsstation till en solcellsanläggning. Att producera sin egen el och använda den för att köra runt kommer snabbt att bli verklighet.

Hitta rätt laddbox

Sedan gäller det att hitta rätt laddningssystem. För att göra det måste du först veta vilken typ av laddare som är installerad i din elbil och vilken Stickkontakt du behöver. Elbilsbatteriets kapacitet sträcker sig för närvarande från några få kWh till över 100 kWh, beroende på modell. Laddningseffekten varierar också, från 3,2 kW till 22 kW. Räckvidden för en elbil på full laddning är mellan 120 och 500 kilometer. Typ 2-stickkontakten har blivit standard i Europa. Allt som allt är poängen: Alla elbilar är inte likadana. Och det gäller även laddboxar. De finns också i olika varianter. Beroende på modell är laddningssystemen utrustade med en eller två laddningspunkter för växelspänning och laddar i olika hastigheter. De flesta av dem klarar dock av att ladda batterierna fullt över natten. Men kom ihåg: Batteriets kapacitet eller omgivningstemperaturen kan också inverka på laddningsprocessen.

Beräkning av laddningstid

Du kan använda följande formel som en ungefärlig guide för att fastställa laddningstiden för din elbil: Separera din elbils batterikapacitet med dess laddningseffekt. Om du t.ex. kör en Fiat 500e med en batterikapacitet på 24 kWh och en laddningseffekt på 7,4 kW, tar det ungefär 3,25 timmar att ladda bilen helt. Vårt tips: Om du behöver dra en ny Vajer i garaget till din laddbox konfigurerar du installationen för så många kilowatt som möjligt redan från början – det innebär i dagsläget maximalt 22 kW. Detta minskar risken för att du måste uppgradera ditt system inom överskådlig framtid. 

Hitta din återförsäljareHitta din återförsäljare
Kontakta ossKontakta oss
sticky menu